ΕΟΖ – Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημέρωση στην Ορεστιάδα.

 

Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Βιοετεχνών Βιομηχάνων Β.Έβρου σε συνεργασία με το Χρηματοοικονομικό Forum Θράκης.Κύριοι ομιλητές ήταν η κ.Κατερίνα Καραγιάννη πρόεδρος του Forum καθώς και ο Εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της ομάδας που συνέταξε την τεχνική έκθεση κ.Αντώνιος Τελόπουλος.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ-ΤΕΧΝΙΚΗ-ΕΚΘΕΣΗ-ΕΟΖ

Στην τοποθέτηση της η κ.Καραγιάννη αναφέρθηκε στο Χρηματοοικονομικό Forum το οποίο έχει στόχο να αναδείξει την Θράκη αφού όπως πρόσθεσε μπορεί να γίνει κινητήρια δύναμη της Ελλάδας.Το Χρηματοοικονομικό Forum συμπλήρωσε είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία ξεκίνησε μία μελέτη πρίν από ενάμιση χρόνο για τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες παρόλο που είναι κάτι το οποίο δεν επιτρέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο υπάρχει ένα μικρό «παράθυρο» από τις Βρυξέλλες, αρκεί να το εγκρίνει η Ελληνική κυβέρνηση.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ.Τελόπουλος ο οποίος παρουσίασε  την τεχνική έκθεση του Forum άλλα και το αναπτυξιακό μοντέλο των ΕΟΖ το οποίο όπως ο ίδιος τόνισε πετυχαίνει παγκοσμίως και εφαρμόζεται σε 5000 ζώνες σε όλον τον κόσμο.Ο κ.Τελόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το 1/4 των προϊόντων της παγκόσμιας αγοράς παράγονται σε ΕΟΖ ενώ για το εργασιακό καθεστώς που θα ισχυεί στις Οικονομικές Ζώνες που προτείνει το Χρηματοοικονομικό Forum Θράκης δεν προβλέπεται καμία διαφοροποίηση από αυτό που ήδη υπάρχει σε εθνικό επίπεδο.
Οι ΕΟΖ τόνισε ο κ.Τελόπουλος ότι απευθύνονται σε εταιρείες που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό αφού το 80% τον παραγόμενων προϊόντων εντός των ΕΟΖ προορίζονται για εξαγωγές (εκτός Ε.Ε) και μόνο το 20% προβλέπεται να προορίζονται στην εσωτερική αγορά.

Οι οικονομικές ζώνες που προτείνει το Χρηματοοικονομικό Forum Θράκης για την περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι 12 θεματικές/κλαδικές

  • Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Αγροτικών Προϊόντων Ορεστιάδας
  • Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Μεταξιού Σουφλίου
  • Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Υπηρεσιών Αλεξανδρούπολης
  • Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Βιομηχανίας & Τεχνολογίας Άβαντα (ΒΙ.ΠΕ.)
  • Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Βιομηχανίας & Τεχνολογίας Κομοτηνής (ΒΙ.ΠΕ.)
  • Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Βιομηχανίας & Τεχνολογίας Ξάνθης (ΒΙ.ΠΕ.)
  • Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Logistics λιμένα Αλεξανδρούπολης
  • Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Logistics λιμένα Καβάλας
  • Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Μαρμάρου και Οινοποιίας Δράμας
  • Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Τουρισμού και Αναψυχής Καβάλας & Θάσου
  • Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Τουρισμού και Αναψυχής Πόρτο Λάγος
  • Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Τουρισμού και Αναψυχής Σαμοθράκης

Στο διαδικαστικό κομμάτι για την εφαρμογή των ΕΟΖ η Περιφέρεια ΑΜ-Θ εκπονεί Μελέτη Βιωσιμότητας και στη συνέχεια η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την δημιουργία των ΕΟΖ,ενώ μέσα από διαβούλευση θα προκύψουν οι χωροθετημένες περιοχές.

Στην εφαρμογή των ΕΟΖ το Χρηματοοικονομικό Forum Θράκης προτείνει 70% των απασχολούμενων εντός των ΕΟΖ να είναι ντόπιοι αλλά και η διάρκεια λειτουργίας των ΕΟΖ να μην υπερβαίνει τα 20 χρόνια.Οι επιλέξιμες εταιρίες για την είσοδο τους στις ΕΟΖ θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις τουλάχιστον 300.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.radioevros.gr