Να αποκατασταθούν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και το κύρος του κοινωνικού διαλόγου, ζήτησε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Η επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου και κυρίως η αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι το πρώτο και αναγκαίο βήμα για τη σταδιακή επαναφορά των μισθών, του διαθέσιμου εισοδήματος, της εγχώριας κατανάλωσης στο επίπεδο που απαιτείται για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Βελτίωσης Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) που διεξήχθη σήμερα στο Ζάππειο μέγαρο. Ο κ. Καββαθάς τόνισε επίσης ότι ο κοινωνικός διάλογος συνιστά αναπτυξιακό προαπαιτούμενο και δομική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στη παρέμβαση του ο Κ. Καββαθάς υπενθύμισε ότι οι κοινωνικοί εταίροι οι οποίοι υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατέβαλλαν διαχρονικά προσπάθειες για την αποτελεσματική λειτουργία του Κοινωνικού Διαλόγου. Οι προσπάθειες αυτές εντατικοποιηθήκαν ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη τελευταία τετραετία, όπου διαμορφώθηκε ένα εξαιρετικά δυσχερές τοπίο για τους θεσμούς διαβούλευσης και γενικότερα για τις εργασιακές σχέσεις. Κατά την ίδια περίοδο,  οι πολλαπλές παρεμβάσεις του κράτους στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η παρέμβαση στο περιεχόμενο και τον καθολικό χαρακτήρα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η αποδυνάμωση του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και των θεσμών επέκτασης των αποτελεσμάτων του (επέκταση), αποτελούν απτά παραδείγματα των δραματικών αλλαγών που υπέστη το περιβάλλον του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα. Ενδεικτική του ελλείμματος τριμερούς κοινωνικού διαλόγου είναι η κυβερνητική αδιαφορία για το περιεχόμενο της από 3-2-2012 κοινής επιστολής των κοινωνικών εταίρων προς την Κυβέρνηση και τον τότε Πρωθυπουργό.

Για μας, κατέληξε ο Κ. Καββαθάς, η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης που έχει πληγεί σοβαρά αλλά και του κύρους του κοινωνικού διαλόγου αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά εργασίας, αλλά και γιατί αποτελεί βασική αναπτυξιακή προϋπόθεση.