ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2013

 

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

 

 

Με αφορμή πολλά ερωτήματα που δεχόμαστε από συναδέλφους για το τι θα ισχύσει φέτος σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις και ενδεχόμενη πρόωρη έναρξή τους, σας γνωστοποιούμε ότι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον Αγορανομικό Κώδικα, που περιέχει αλλαγές στο καθεστώς των εκπτώσεων και προσφορών βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του διαλόγου και δεν έχει νομοθετηθεί.

 

Ως εκ τούτου, για τις φετινές εκπτώσεις και με την επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει αιφνίδια νομοθετική ρύθμιση, θα ισχύσει κανονικά το γνωστό πλαίσιο του άρθρου 15 του ν. 802/1978, δηλαδή οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2013 θα αρχίσουν την Τρίτη, 15 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου.

 

 

  • Η αναγραφή διπλής τιμής , δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.

 

 

  • Η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια των εκπτώσεων πέραν των διπλών τιμών, γίνεται χρήση και ποσοστών(%)τα ποσοστά αυτά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα ως προς την κάθε κατηγορία ειδών που αναφέρονται και να επαληθεύονται από την σύγκριση των δυο τιμών .Επιπλέον θα πρέπει μαζί με το ποσοστό ,να  προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. 20% έκπτωση).

 

 

  • Το ποσοστό έκπτωσης που διαφημίζει κάθε κατάστημα, θα πρέπει να είναι πραγματικό και όχι παραπλανητικό.

 

  • Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης.