ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΒΕΕ- Eπιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών για τις Ρυθμίσεις στους ΦΚΑ και το Δημόσιο

Αθήνα, 15 Απριλίου 2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: Ρύθμιση οφειλών σε ΦΚΑ και Δημόσιο

 

 

Επιστολή έστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα αναφορικά με τις φημολογούμενες ρυθμίσεις για αποπληρωμή οφειλών προς τους ΦΚΑ και το Δημόσιο.

 

Αναλυτικά η επιστολή:

 

Έχει διαρρεύσει στον τύπο τις τελευταίες ημέρες η πρόθεση της Κυβέρνησης, σε συνεννόηση με την Τρόικα, για θέσπιση μίας έκτακτης “τελευταίας” ρύθμισης για αποπληρωμή οφειλών προς Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 48 δόσεις, με κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31/12/2012 και επιτόκιο 8,75%.  Με την προωθούμενη ρύθμιση, μία μέση οφειλή στον ΟΑΕΕ της τάξης π.χ. των 10.000€ θα δημιουργήσει για έναν ασφαλισμένο που πληρώνει τρέχουσα εισφορά 860€/δίμηνο, μία νέα υποχρέωση που θα φτάνει τα 1280€ (τρέχουσα εισφορά + δόση ρύθμισης). Αυτό το ποσό λειτουργεί από μόνο του αποτρεπτικά για ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση.  

 

Αν μάλιστα προϋποθέτει και την καταβολή  των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2013, τότε είναι βέβαιο, πως ουδείς θα δυνηθεί να εισαχθεί σε  αυτή.  Δεν πρέπει να ξεχνάτε, ότι περισσότεροι από 300.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, έχουν περάσει στην κατηγορία των οφειλετών μόλις την τελευταία τριετία. Απόρροια της δραματικής συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων τους.

 

Αν ο Υπουργός Οικονομικών θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι από την συνεχιζόμενη ύφεση, πρέπει να διαμορφώσουμε από κοινού, ένα νέο πλαίσιο ρεαλιστικών προτάσεων. Η πλήρης κατάρρευση των επιχειρήσεων, θα οδηγήσει ταυτόχρονα και τα ασφαλιστικά ταμεία  ΟΑEΕ και ΙΚΑ, στο τέλος τους. Αυτός ο φαύλος καθοδικός κύκλος ανακόπτεται μόνο με παρεμβάσεις, που με ρεαλισμό θα στοχεύουν στην “επαναδραστηριοποίηση” κρίσιμης μάζας οφειλετών, διατηρώντας παράλληλα ενεργούς όσο το δυνατόν περισσότερους ασφαλισμένους. 

 

Προς αυτήν την κατεύθυνση η ΓΣΕΒΕΕ έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει ως βάση διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει το «πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των παλαιών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, να τις αποπληρώσει μετά το 2014. Με το «πάγωμα» των παλαιών οφειλών θα παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, τουλάχιστον για την περίοδο 2013-2014, να πληρώνει μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Σημειωτέον ότι με τις σημερινές διατάξεις αν κάποιος οφείλει και δεν ρυθμίσει τις οφειλές του, δεν μπορεί, να πληρώνει ούτε τις τρέχουσες εισφορές, έτσι ώστε να λαμβάνει ασφαλιστική ενημερότητα για τη λειτουργία της επιχείρησής του. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους.

 

Όταν προηγούμενες ρυθμίσεις απέδωσαν ελάχιστα, είναι προφανές ότι η νέα δυσμενέστερη ρύθμιση, η οποία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου, δεν έχει καμία προοπτική.

 

Τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες είναι υπερβολικά πολλοί,  για να μπορεί να κοιμάται κανείς ήσυχος τα βράδια…

 

Ο κοινωνικός χρόνος ανοχής έχει σχεδόν εξαντληθεί.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ                                                                                   ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΡΙΝΗΣ